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NORTH CAROLINA BOARD OF EXAMINERS

FOR ENGINEERS AND SURVEYORS
4601 Six Forks Rd Suite 310
Raleigh, North Carolina 27609

February 8, 2010

Mr. John N. Fountain

Young Moore and Henderson, P.A.
PO Box 31627

Raleigh, NC 27622

RE: System Drawings Sealed by a Professional Engineer

Dear Mr. Fountain:

In response to your request, | am providing a confirmation, as further
expressed in this letter, of the information in your September 30, 2009
letter that was based on our conversations. The discussion revolved
around questions about the utilization of drawings or plans of mechanical
systems and the ability or necessity of the North Carolina contractor to
rely upon the design portrayed on those drawings.

Engineering plans that are sealed with an out-of-state engineering seal
are not valid in North Carolina unless the exception in the Board Rules for
Standard Design Plans is applicable, in which case the plan must be
made compliant with NC codes and site adapted by a NC licensed
Professional Engineer (PE). The rule deals with the situation where
standard design plans (not custom designed for a specific site) are
imported into the State, originally prepared elsewhere, but to be used in
North Carolina. The rule is Board Rule 21 NCAC 56.1106, which provides

as follows:

21 NCAC 56 .1106 CERTIFICATION OF STANDARD DESIGN PLANS

Standard design plans that were initially prepared and certified by an individual who is a
licensed engineer in the state of origin of such plans (including North Carolina) may then
be reviewed by a North Carolina Professional Engineer for code conformance, design
adequacy. and site adaptation for the specific application within North Carolina. The
reviewing Professional Engineer who is licensed in North Carolina assumes
responsibility for such standard designs. Standard plans, which bear the seal of the
original design engineer who is a licensed engineer in another state, or North Carolina,

shall be sealed by the reviewing North Carolina Professional Engineer who is assuming
responsibility. In addition to the seal, a statement shall be included as follows: "These
plans have been properly examined by the undersigned. I have determined that they

comply with existing local North Carolina codes, and have been properly site adapted for
use in this area." (Emphasis Added)
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Your following statement is consistent with how our Board would
generally approach review of these projects: “The information | was given
indicates that the Engineering Board would not expect that every house in
the same subdivision have a separate set of plans, newly sealed, in a
situation where the same house plan will be built ten times in the same
subdivision. In contrast to the above, however, the Engineering Board
would not expect that an out-of-state plan, reviewed and sealed by a
North Carolina Engineer, could be used in New Hanover County and then
used again in Watauga County without further review and revision.” One
comment is that the plan could clearly disclose and allow for further site
specific engineering work based upon site orientation, soil conditions or
other specific conditions of the site that differ from sites in the area.

Other rules that pertain to signing and sealing documents include 21
NCAC 56.1103, which states how a document is to be certified and when
certification is “optional” because of clearly indicated phrases such as
“preliminary”, “not for construction”, “not a certified document. . .” or “.
certified . . .only as to the revisions” being used.

You also inquired as to whether the Board of Examiners for Engineers
and Surveyors (“Board of Engineers”) held the view that both engineer
and the contractor bear some responsibility to the Board of Engineers and
the Plumbing & Heating Board for poor design, such that the contractor
does not get a free pass when the system is clearly deficient just because
there is a seal of a North Carolina engineer on the plan. As Board
Counsel, | agree with the proposition that to the extent the contractor
knew or should have known the plans were deficient, there was an
obligation to take action of the contractor to protect the public, but
otherwise the contractor should be able to rely upon the PE for the design
just as the building code official should be able to do so. As Board
Counsel for the Board of Engineers | underscored that the PE should put
notes on the plan if any site adaptation or other modification was
expected, assumed or required with regard to location. This can take the
form of alternative designs based upon conditions. An example as to
general construction is where a foundation wall design is good up to a
certain height and an alternative design is required in a height range
above that height.

As to education and enforcement, | also indicated there was a significant
problem with some code officials who check as far as an engineer’s seal
but no further as to the appropriateness of the seal. It is certainly
appropriate for the Board of Examiners of Plumbing, Heating & Fire
Sprinkler Contractors to assist in the education that neither a mechanical
inspector nor mechanical contractor should rely upon an out-of-state set
of plans sealed by an out-of-state engineer.
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Should you have any questions or require any additional information,
please contact me at (919) 791-2000, extension 111.

David S. Tuttle
Board Counsel
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